محیط زیست پایدار با مواد اولئوکمیکال (ترکیبات بر پایه روغن های طبیعی)

اولئوکمیکال ها از چربی ها و روغن های طبیعی ساخته می شوند و می توانند به عنوان جایگزین های پایدار برای محصولات پتروشیمی استفاده شوند. این ترکیبات چند منظوره و سازگار با محیط زیست در صنایع مختلف، از مراقبت های شخصی تا کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به تولید، کاربردها و تاثیرات زیست محیطی مواد اولئوکمیکال (ترکیبات بر پایه روغن های طبیعی) می پردازیم.

اولئوکمیکال (ترکیبات بر پایه روغن های طبیعی) چیست؟ و به چه گروهی از مواد، اولئوکمیکال گفته می شود؟

مواد اولئوکمیکال، گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که از چربی ها و روغن های گیاهی و یا حیوانی، مانند روغن پالم، روغن نارگیل، روغن سویا و چربی های حیوانی مانند پیه ساخته می شوند. این مواد شیمیایی در دسته ترکیبات آلیفاتیک قرار می گیرند. انواع اصلی مواد اولئوکمیکال شامل اسیدهای چرب، فتی الکل ها، متیل استرها و گلیسیرین می باشند. مواد اولئوکمیکال از مواد تجدید پذیر، پایدار و دوستدار محیط زیست ساخته می شوند و می توانند جایگزین بسیار مناسبی برای مواد پتروشیمی باشند. این مواد زیست تخریب پذیر بدون ایجاد آلودگی زیستی در محیط تجزیه می شوند. این مواد ارزشمند در فرمولاسیون محصولاتی که به صورت روزانه مورد استفاده قرار می گیرند، مانند محصولات شوینده ، صابون، آرایشی و بهداشتی، دارویی و شمع استفاده می شوند. این مواد همچنین می توانند به عنوان روان ساز و افزودنی های پلاستیک، منسوجات، محصولات غذایی و … مورد استفاده قرار گیرند.

کاربردهای مواد اولئوکمیکال:

  • محصولات مراقبت شخصی و آرایشی:

مواد اولئوکمیکال به طور گسترده در صنعت مراقبت شخصی و لوازم آرایشی استفاده می شوند. این مواد  به عنوان امولسیفایر، سورفکتانت و نرم کننده عمل می کنند و به محصولات بافت، ویژگی کف کنندگی و مرطوب کنندگی می بخشند. علاوه بر این، مواد اولئوکمیکال در مقایسه با جایگزین های مصنوعی، کمتر پوست را تحریک می کنند.

  • شوینده ها و مواد پاک کننده:

مواد اولئوکمیکال به عنوان سورفکتانت نقش بسیار مهمی در پاک کننده های خانگی و صنعتی ایفا می کنند. سولفات ‌های الکل چرب و صابون ‌های اسید چرب به تجزیه روغن ‌ها و چربی ‌ها کمک می ‌کنند و پاک کنندگی موثر محصولات را افزایش می دهند.

  • صنایع غذایی:

اولئوکمیکال ها در صنایع غذایی به عنوان امولسیفایر، پایدار کننده و افزودنی استفاده می شوند. مونو گلیسیرید ها و دی گلیسیرید ها به بهبود بافت و افزایش طول عمر محصول کمک می کنند. این مواد زیست تخریب پذیر در مواد بسته بندی محصولات غذایی استفاده می شوند.

  • داروسازی:

در داروسازی، مواد اولئوکمیکال به عنوان مواد جانبی و فعال مورد استفاده قرار می گیرند. گلیسیرین، به عنوان مرطوب کننده، حلال، شیرین کننده در داروها مورد استفاده قرار می گیرد. فتی اسید ها و مشتقات آن ها اثربخشی و پایداری مواد فعال دارویی را بهبود می بخشند این مواد به عنوان مواد جانبی در فرمولاسیون داروها، روان کننده در تولید قرص و مواد پایه برای تولید پماد ها و کرم های موضعی مورد استفاده قرار می گیرند.

  • کشاورزی:

اولئوکمیکال ها در فرمولاسیون آفت کش ها، علف کش ها و کودهای بر پایه مواد زیستی مورد استفاده قرار می گیرند. این جایگزین های سازگار با محیط زیست وابستگی به مواد شیمیایی مصنوعی را کاهش می دهند و به ترویج کشاورزی پایدار و دوستدار محیط زیست کمک می کنند. فتی اسید ها و گلیسیرین به عنوان مواد کمکی استفاده می شوند و اثربخشی مواد شیمیایی را افزایش می دهند.

  • کاربردها در دیگر صنایع:

اولئوکمیکال ها در تولید روان کننده ها، گریس و مایعات فلزکاری استفاده می شود. پلاستی سایزرها و چسب های مشتق شده از مواد اولئوکمیکال، اجزای بسیار مهمی در تولید پلاستیک ها و کامپوزیت ها می باشند. اولئوکمیکال ها، به عنوان افزودنی پلیمرها، خواص و سطح عملکرد پلیمرها را بهبود و یا تغییر می دهند. این افزودنی ها می توانند مقاومت مکانیکی، پایداری حرارتی، مقاومت در برابر اشعه UV، انعطاف پذیری، رنگ و بسیاری دیگر از ویژگی های محصول را بهبود ببخشند.

گلیسرین:

گلیسیرین زمانی به صورت مصنوعی تولید می شد. امروزه، از منابع طبیعی مانند روغن ها و چربی های گیاهی و حیوانی تولید می شود. گلیسیرین از طریق هیدرولیز (صابون سازی) و واکنش اسید و الکل (ترانس استریفیکاسیون) ساخته می شود. گلیسیرین تصفیه شده یا خام به طور گسترده در محصولات غذایی، دارویی، مراقبت شخصی، شوینده و پلاستیکی استفاده می شوند.

نتیجه و ترندهای آینده:

مواد اولئوکمیکال، در محصولات غذایی، مراقبت شخصی، آرایشی، دارویی، پزشکی، زنگ، رزین و … استفاده می شوند. بازار اولئوکمیکال در طول قرن گذشته به طور پیوسته در حال گسترش می باشد و با توجه به رشد جمعیت، پیش بینی می شود به رشد خود ادامه دهد.

منابع:

 

دسته‌بندی نوشته‌ها