بنزالکونیوم کلراید در محصولات آرایشی و بهداشتی
![](https://padidehshimi.com/wp-content/smush-webp/2025/01/Benzalkonium-site-scaled.jpg.webp)
بنزالکونیوم کلراید که با نام تجاری بنزالکونیل نیز شناخته می شود، از خانواده ترکیبات آمونیوم چهارظرفیتی هستند که به دلیل خواص ضد میکروبی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. بنزالکونیوم کلراید همچنین به عنوان یک ماده نگهدارنده قوی عمل می کند و طول عمر محصولات مختلف را افزایش میدهد. در این مقاله به بررسی کاربردها، خواص و مقررات ایمنی این ماده در محصولات آرایشی و بهداشتی می پردازیم.
بنزالکونیوم کلراید چیست؟
بنزالکونیوم کلراید (BAC)، که به نام آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید (ADBAC) نیز شناخته میشود، یک نمک آلی است که به عنوان یک ترکیب آمونیوم چهارظرفیتی (QAC) طبقه بندی می شود.
ویژگی های بنزالکونیوم کلراید در محصولات آرایشی و بهداشتی:
نگهدارنده ها به ویژه در فرمولاسیون های آرایشی حاوی آب، ضروری هستند، زیرا میکروارگانیسم ها می توانند در محیط آبی تکثیر شوند. تولیدکنندگان همیشه از کمترین غلظت موثر ماده ممکن در یک محصول استفاده می کنند تا طول عمر مطلوب و استفاده ایمن از محصول تضمین شود. تضمین پایداری محصول و عاری بودن از باکتری ها بخش اساسی فرآیند فرمولاسیون است. بنزالکونیل به تثبیت فرمولاسیون ها، جلوگیری از آلودگی، افزایش ایمنی و طول عمر محصولات کمک می کند. بنزالکونیوم کلراید یک عامل ضد باکتری است که رشد باکتری ها و قارچ ها را متوقف می کند. گروه آلکیل بلند بنزالکونیل با ایجاد اختلال در غشای دوتایی سلولی باکتری ها آن را تخریب می کند و باعث نشت محتویات سلول به بیرون از سلول می شود و از رشد بیشتر باکتری ها جلوگیری می کند. این سورفکتانت کاتیونی، عامل ضد الکتریسته ساکن می باشد. بنزالکونیل یک ماده زیست تخریب پذیر، پایدار در شرایط مختلف محیطی است و به راحتی در فرمولاسیون های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عملکرد:
ترکیبات آمونیوم چهار تایی با تخریب غشای میکروب ها، باعث نشت محتویات سیتوپلاسم این عوامل می شوند. بنزالکونیوم کلراید ها مشابه ضدعفونی کننده های بر پایه الکل دارای اثرات قارچ کشی و مهارگری باکتری های در برابر باکتری های گرم مثبت و برخی از باکتری های گرم منفی هستند و در برابر ویروس های بدون پوشش به صورت ضعیفی عمل می کنند.
محصولات حاوی بنزالکونیوم کلراید:
این ماده در طیف وسیعی از محصولات آرایشی و بهداشتی از جمله دستمال های مرطوب مناسب کودکان، دئودورانتها، کرم ها و لوسیون های حالت دهنده، واکس های تثبیتکننده، اسپری های مو ، کرمهای صورت، صابون های جامد، پاک کنندههای صورت، پاک کنندههای آرایش، کرم های دست، اسکراب ها، کرم پودرها، سرم های مو، سرمهای صورت و تونیک ها یافت می شود.
ملاحظات ایمنی و مقرراتی بنزالکونیوم کلراید:
اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از بنزالکونیوم کلراید در محصولات ضدعفونی کننده اولیه بدون نسخه (OTC) را مجاز میداند. کمیته بازبینی مواد آرایشی (CIR) ایمنی بنزالکونیوم کلراید را بررسی و نتیجهگیری کرده است که بنزالکونیوم کلراید در غلظتهای تا 0.1٪ به عنوان یک ماده آرایشی ایمن است. بنزالکونیوم کلراید به طور متوسط تا کمی از طریق دهانی سمی است .
غلظت مجاز مقررات اروپایی: تا 3٪ در محصولات آرایشی و تا 0.1٪ در محصولات آرایشی = به عنوان یک ماده نگهدارنده قابل استفاده می باشد. همچنین غلظت موادی بنزالکونیوم کلراید، برومید و ساخارین که زنجیره آلکیل آنها برابر یا کمتر از C14 است نباید در محصول نهایی بیش از 0.1٪ باشد.
عوارض جانبی احتمالی بنزالکونیل:
بنزالکونیوم کلراید (BAC) میتواند در صورت استفاده نادرست یا بیش از حد عوارض جانبی داشته باشد. سمیت BAC بسته به غلظت ترکیب و مدت زمان قرار گرفتن در معرض آن متفاوت است. BACها به طور کلی برای استفاده در محصولات بهداشتی شخصی زمانی که طبق دستورالعمل استفاده شوند ایمن هستند. با این حال، اگر بلعیده شوند یا با چشمها یا غشاهای مخاطی تماس پیدا کنند، میتوانند باعث تحریک، التهاب و در موارد شدید، آسیب بافتی شوند. تماس طولانی مدت آن با پوست میتواند گاهی اوقات باعث تحریک و حساسیت شود. مطالعات همچنین نشان دادهاند که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض BAC ممکن است منجر به توسعه باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شود که می تواند یک نگرانی جدی برای بهداشت عمومی باشد. علاوه بر این، برخی افراد ممکن است نسبت به BACها حساس تر باشند و حتی با قرار گرفتن در معرض غلظت های پایین این ترکیب، واکنشهای آلرژیک یا تحریک پوستی را تجربه کنند.
بنزالکونیوم کلرایدهای تولید شده توسط شرکت پدیده شیمی جم به شرح زیر میباشند:
- آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید 20 (بنزالکونیل 20)
- آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید 50 (بنزالکونیل 50)
- آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید 80 (بنزالکونیل 80)
منابع:
https://periodical.knowde.com/
https://www.hmpgloballearningnetwork.com/